5 voordelen van een goede planning

 

blog 5 voordelen van een goede planning

In de huidige wereld lijkt het alsof iedereen constant onder tijdsdruk staat. Het lijkt wel alsof elke minuut sneller wegtikt dan we kunnen bijhouden. Elk uur vliegt voorbij voordat we het weten. Elke dag eindigt met een lijst van taken die we nog niet hebben kunnen afvinken.

Veel mensen nemen niet de tijd om een planning op te maken. ‘Hoe helpt me dat in godsnaam verder? Ik houd me er toch nooit aan. Een goede planning vermindert de workload niet. Ik onthoud gewoon al mijn to-do’s en werk ze een voor een af. Trouwens, een strakke planning geeft me een beangstigend gevoel.’

Wat als ik je vertel dat je jezelf door te plannen extra tijd cadeau doet? In mijn blogartikel geef ik vijf voordelen van een strakke planning. Benieuwd? Lees dan verder.

5 voordelen van een goede planning

1. Focus

Probeer jij ook zoveel mogelijk dingen te onthouden? Hoe vaak zeg je: ‘Goh, dat onthoud ik wel’. Of: ‘Ik mag niet vergeten om …’

Dat noemen we wel eens losse eindjes. Al die kleine of grotere to-do’s eisen op de meest vervelende momenten je aandacht op. Meestal als je geconcentreerd aan een project probeert te werken.

Maar wist je dat ze je met rust laten eens je ze ergens noteert? Dan weet je brein dat je ze niet zal vergeten. Je taken staan in je tweede geheugen: je takenlijst.

Zo houd jij je focus op je werk.

2. Houvast

Heb jij het ook zo druk? En weet je soms niet wat eerst gedaan?

Iedereen heeft nood aan structuur. Ja, ook zij die beweren dat ook zonder planning alles op wieltjes loopt.

Denk jij aan het einde van een taak wel eens: wat nu? En duik jij dan automatisch in je mailbox of sociale media? Dan vliegt de tijd echter voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Met een goede planning weet je op dode momenten perfect wat te doen. Je verliest geen kostbare tijd meer. En dat komt je productiviteit ten goede.

3. Controle

Heb jij soms het gevoel dat anderen je dag indelen? Dat vragen van anderen je tijd in beslag nemen? En je eigen prioriteiten op de achtergrond belanden?

Met een strakke planning krijg je vat op je werkdag. Je werkweek. Je tijd.

Je planning is heilig. Vooraleer iemand stokken in de wielen van jouw planning steekt, bepaal je zelf of je dat toelaat. Je maakt bewuste keuzes. Beslissingen waarbij je prioriteiten niet in het gedrang komen.

Een goed timemanagement doet je stressniveau dalen. En dat is dan weer goed voor je gezondheid.

4. Speelruimte

Een strakke planning is een belangrijke basis om je tijd in te delen. Maar zie het niet als een statisch gegeven. Je zit niet gevangen.

Beschouw je planning als werkinstrument met ruimte voor aanpassingen. Je hoeft ze niet slaafs te volgen. Het is de structuur waarmee je orde brengt in de chaos.

Volg je planning. Maar gun jezelf de nodige speelruimte als dat nodig is.

5. Creativiteit

De rust die goed timemanagement creëert, biedt ruimte voor andere dingen. Creatieve ingevingen bijvoorbeeld. Rust wakkert je creativiteit aan. De losse eindjes halen je niet meer uit je flow.

Je hersenen willen de nieuwe ruimte heel graag invullen. Dat doen ze door originele ingevingen en ideeën. En die helpen je zaak vooruit.

Ik eindig graag met een alleszeggende quote van Benjamin Franklin. “Als je faalt om te plannen, dan plan je om te falen.”

 

PS Vond je mijn artikel interessant? Maar heb je geen idee hoe je aan je planning begint? Laten we dan eens samenzitten.