Welke omzet moet ik realiseren om rond te komen?

omzet maandloon

 

Toen Nadine vroeg om een gastblog te schrijven, was ik vereerd. Ik wist ook direct wat ik wilde schrijven. Nadine en ik delen de passie om ondernemers met onze kennis te helpen bij de belangrijkste uitdagingen van het ondernemerschap: tijd en geld. Hoe krijg ik alles gedaan in de tijd die ik heb? Dat is Nadines dada. Welke omzet moet ik realiseren om rond te komen? Dat is mijn pakkie-an.

First things first … Rondkomen. Wat houdt dat eigenlijk in? Je wil natuurlijk een financieel comfortabel privéleven leiden. Nu, maar ook later als je met pensioen gaat. Rondkomen betekent ook dat je alle kosten en belastingen van je zaak probleemloos kan betalen. En om je zaak niet als hobby te runnen, is winst ook een must.

Het antwoord op ‘wat heb je nodig om alles te kunnen betalen’ verschilt van persoon tot persoon. Wel heeft iedereen genoeg inkomsten nodig om zijn of haar wensen te vervullen. Daarbij komt dat je persoonlijkheid een grote rol speelt in hoe je met je financiën omgaat.  Hoe bewuster je bent van je voorkeursgedrag, hoe beter je je budget kan afstemmen op wat je echt belangrijk vindt. Eens je weet hoe je dat in cijfers vertaalt en aan welke knoppen je kan draaien om alles naar je hand te zetten, kan het feestje beginnen.

Voor mij begon het feest (al voelde het toen allesbehalve als een feest 😉) toen ik jaren geleden na een ingrijpende beslissing terug van nul startte. Met twee jonge kinderen was ik  genoodzaakt om zorgvuldig te wikken en te wegen. Ook al werkte ik als boekhouder in een accountancykantoor, ik had geen idee hoe je een budget beheerde (hey, de lekkende kraan vind je ook bij de loodgieter, toch? 😊).

Op een dag vertelde mijn vader dat hij zijn inkomsten elke maand in enveloppes verdeelde. Zo wist hij altijd wat er nog in welke omslag zat.

Alle rekeningen van die maand betaalde hij uit de juiste enveloppe. Zo had hij duidelijk zicht op zijn budget en kon hij de juiste beslissingen nemen. Geen geld meer voor plezier? Dan wachtte er geen heerlijke wafel na de fikse wandeling naar de stad. Zo ging dat.

Ondanks de minder leuke herinneringen als kind (ik zie nog steeds de rok voor me die ik zo graag wilde), begon ik het principe toe te passen in mijn huishouden. Het systeem bracht rust en zorgde ervoor dat ik zonder schuldgevoel kon sparen en uitgeven. Na zes maanden kocht ik mijn eerste auto en na drie jaar een huis.

De moderne versie van het enveloppesysteem heet de Profit First-methode. Ik gebruik ze als rode draad in mijn begeleiding. Samen zetten we je plannen om in cijfers en kijken we of je bedrijf financieel gezond is. Je krijgt tools, handvatten en mijn aandacht om ermee aan de slag te gaan. Je krijgt ook inzicht in jezelf en hoe je met financiën omgaat. Zo stem je de tools perfect af op je persoonlijkheid. Je financiën beheren voelt als fietsen. Eens je de knepen kent, vergeet je nooit meer hoe het moet.

Benieuwd naar meer? Snuister gerust eens rond op mijn website: https://www.praktijkpractique.be/